Efectele glutenului asupra organismului

Antrenorul tău personal

Glutenul este o proteina care se regaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Este apreciat pentru consistenta si gust special dat alimentelor însa, studiile ne arata ca peste 2.5 mililoane de oameni pot suferi de intoleranta la gluten si doar 150.000 au fost diagnosticati. Acest lucru se intampla intrucat majoritatea persoanelor nu prezinta simptome, iar manifestarile bolii celiace (tulburare digestiva cronica) se pot suprapune cu alte probleme medicale. 


Iata cateva simptome prezente in cazul unei intolerante la gluten:

  • diaree sau constipatie cronica
  • dureri abdominale si balonare
  • scadere inexplicabila in greutate in ciuda unui apetit normal
  • anemie
  • oboseala
  • varsaturi
  • dermatite
  • schimbari bruste de dispozitie

Produsele alimentare fara gluten pot fi de ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica.


Momentan, persoanele care sufera de aceasta afectiune sau manifesta diferite simptome in urma consumului de alimente cu gluten trebuie sa il evite. Renuntarea la gluten poate presupune o dieta care va contine cat mai putina paine si paste si inlocuirea acestora cu produse alimentare fara gluten. 


Insa, absenta glutenului ar putea conduce la scaderea nivelului de substante nutritive importante din organism (fier, vitamine din grupul B, fibre). De aceea, regimul alimentar sanatos al unei persoane sensibila la gluten trebuie sa contina cat mai multe fructe, legume, proteine slabe, produse lactate, cereale fara gluten, oua.

 

Cerealele care contin gluten sunt urmatoarele:garu, secara, orz, ovaz, grau Khorasan,   tritice.

Cereale care nu contin gluten: quinoa, grau sarazin, orez, seminte de sorg.


Sfaturi:

In cazul in care te confrunti cu o parte din simptomele mai sus mentionate este recomandat sa eliminam din dieta pentru 60 de zile produsele care contin gluten.


Trebuie sa citim cu atentie fiecare eticheta. Printre produsele care contin o cantitate mai mica sau mai mare de gluten se numara si cele procesate, dressingurile pentru salate si sosuri, alimentele cu foarte multe ingredient, semipreparatele dulciurile si painea.


In cazul in care esti una dintre persoanele care prezinta intolerant la gluten fara ca aceasta afectiune sa fie diagnosticata in prealabil, se poate observa o ameliorare a simptomelor dupa incheierea acestei perioade de 60 de zile fara gluten in alimentatie.

Select Columns Layout