Beneficiile kinetoterapiei

Antrenorul tău personal

Exercițiul fizic, element de bază al kinetoterapiei, reprezintă pentru viitoarele mămici un important beneficiu pentru a face față sarcinii, nașterii și refacerii mai rapide. Antrenarea din timp a organismului pentru momentul nașterii, trebuie să devină prioritară, fapt pentru care kinetoterapia destinată gravidelor se găsește a fi extrem de necesară. S-a demonstrat că aplicarea kinetoterapiei, implicit a exercițiului fizic, viitoarelor mămici ușurează nașterea.


Kinetoterapia adresată gravidelor este adaptată în funcție de trimestrul de sarcină și urmărește obținerea anumitor obiective prin utilizarea unor metode și exerciții terapeutice, specifice.


Modificările fiziologice de sarcină impun totuși limitarea efortului fizic, astfel, gravidelor le sunt recomandate îndeosebi exercițiile posturale, de respirație, de relaxare și de tip Kegel, exerciții destul de ușor de executat.
Durerile de spate sunt prevenite prin controlul și corectarea posturii corpului (poziția corectă a spatelui). Exercițiile cu ajutorul mingilor de gimnastică Bobath favorizează creșterea mobilității articulare, în special mobilitatea articulațiilor coxo-femurale și cele ale bazinului, în vederea
pregătirii dilatării șoldului pentru a ușura expulzia.


Apariția edemelor este ameliorată prin exerciții speciale. Greutatea corporală este menținută la
valorile adecvate lunilor de sarcină. 

 

Beneficiile kinetoterapiei în sarcină:

  • Scad riscul de avorturi spontane cu cariotip cromozomial normal (trebuie specificat că avorturile spontane cu cariotip anormal au alt mecanism de producere).
  • Reversează rezistenţa la insulină existentă în trimestrul al treilea de sarcină, acest fapt având drept consecinţă scăderea riscului de feţi mari pentru vârsta gestaţională prin ameliorarea toleranţei
    la glucoză şi prin reducerea depozitelor de grăsimi. Din acest motiv programul kinetic este parte componentă a modului de viaţă la gravida cu diabet zaharat gestaţional.
  • Scade riscul de feţi mici pentru vârsta gestaţională.
  • Realizează o condiţionare fizică aerobă, adică antrenamentul şi adaptarea la efort, cu modificarea răspunsurilor aparatelor şi sistemelor în repaus şi la solicitare.
  • Scade riscul de depresie şi starea de anxietate a viitoarei mame, cu influenţarea favorabilă a stării psihice postpartum, în acest mod menţinându-se tonusul psihic al femeii în această perioadă.
    Reduce riscul de incontinenţă urinară postpartum.
  • Gravidele cu sarcină normală şi prognostic bun stabilit de medic beneficiază de unele recomandări privind siguranţa exerciţiului fizic în sarcină, elaborate în anul 1994 de către Colegiul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor.
Select Columns Layout