Consultatii de nutritie

Antrenorul tău personal

Pancreasul este responsabil de secreţia de enzime digestive care ajută la descompunerea alimentelor şi la asimilarea nutrienţilor, însă reglează şi nivelul zahărului în sânge.


Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vită, şi se adminstrează ca pastile, capsule, pulbere, însoţind mesele bogate în lipide şi proteine şi ajutând la digerarea acestora, mai ales la pacienţii cu litiază biliară, afecţiuni duodenale, pancreatice, hepatice.


Pancreasul este după ficat, a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv şi reprezintă un organ vital, fără de care nu se poate trăi.

Pentru a-l menţine sănătos, este important să consumi alimente care să-l protejeze, să-l hrănească şi să-l întărească.

Totodata, pancreasul produce trei tipuri de hormoni pe care îi secretă în sânge: insulina

  • cu rol în reglarea metabolismului și nivelului de energie;
  • glucagonul - stimulează producția de glucoză de la nivelul ficatului;
  • somatostatina - are un efect inhibitor atât asupra secreției de insulină, cât și a celei de glucagon.


Cele mai frecvente afecțiuni asociate pancreasului sunt:

  • pancreatita, (simptomele pancreatitei sunt reprezentate de: durere abdominală în capul pieptului, ce merge în spate, în coloana vertebrală, rezistenţa la analgezicele uzuale, greaţă şi vărsături alimentare ce nu cedează la medicaţie, febră, tensiune arterială scăzută, puls ridicat, dificultăţi la respiraţie.)
  • diabetul
  • fibroza chistica 
  • cancerul pancreatic (din păcate, cancerul pancreatic acţionează tăcut şi devine simptomatic când deja este prea târziu.

Din cauza agresivităţii (supravieţuirea după diagnosticare, chiar sub tratament, este de aproximativ 6 luni, maximum 1 an la marea majoritate a cazurilor) şi rezistenţei la tratament, mortalitatea este foarte mare).

Este necesar să acordăm mai multă atenție pancreasului atunci când apar semne ca nu mai functioneaza corespunzator :

  • buzele, gustul si apetitul ne sunt afectate;
  • probleme digestive si constipatie cronica
  • pierderea in greutate

Pentru a  avea un pancreas sănătos este important să consumăm alimente care să-l protejeze, să-l hrănească şi să-l întărească.

Printre acestea se numara:

  • Afine şi cireşe pentru cantitatea mare de antioxidanţi care protejează celulele pancreasului de deteriorare.
  • Broccoli şi alte legume din aceeaşi familie (varza, varza de Bruxelles, conopida, varza roşie) conţin substanţe foarte puternice care previn cancerul pancreatic.
  • Usturoiul şi ceapa ajută pancreasul să se ferească de cancer şi să funcţioneze normal.
  • Ciuperci Reishi (Ganoderma roşie), care reduc inflamaţiile şi echilibrează organismul, ajutând pancreasul să fie sănătos.
  • Spanac, pentru complexul de vitamine B şi conţinutul de fier, care asigură o funcţionare normală a pancreasului.

 

Select Columns Layout