Gimnastică gravide

Exercițiul fizic, reprezintă pentru viitoarele mămici un important beneficiu pentru a face față sarcinii, nașterii și refacerii mai rapide. Antrenarea din timp a organismului pentru momentul nașterii, trebuie să devină prioritară, fapt pentru care execițiile destinate gravidelor se găsesc a fi extrem de necesare. S-a demonstrat că aplicarea exercițiului fizic, viitoarelor mămici, ușurează nașterea.

Gimnastica este adaptată în funcție de trimestrul de sarcină și urmărește obținerea anumitor obiective prin utilizarea unor metode și exerciții terapeutice, specifice. Modificările fiziologice de sarcină impun totuși limitarea efortului fizic, astfel, gravidelor le sunt recomandate îndeosebi exercițiile posturale, de respirație, de relaxare și de tip Kegel, exerciții destul de ușor de executat.  Durerile de spate sunt prevenite prin controlul și corectarea posturii corpului (poziția corectă a spatelui). Exercițiile cu ajutorul mingilor de gimnastică Bobath favorizează creșterea mobilității articulare, în special mobilitatea articulațiilor coxo-femurale și cele ale bazinului, în vederea pregătirii dilatării șoldului pentru a ușura expulzia. Apariția edemelor este ameliorată prin exerciții speciale. Greutatea corporală este menținută la valorile adecvate lunilor de sarcină.

Pentru a întâmpina ivirea unor procese patologice, antrenamentele trebuie începute din timp, astfel încât femeia să dispună de o musculatură bine dezvoltată şi suplă. Un alt beneficiu este reprezentat de sentimentul unei vieţi normale pe care îl are gravida care, în absenţa unor probleme medicale, rămâne activă prin practicarea exerciţiilor fizice.